OLASZ DELEGÁCIÓ érkezett iskolánkba

OLASZ DELEGÁCIÓ érkezett iskolánkba

Köszönet az olaszos diákoknak a tanári gárdának! Kisfilmet készítettünk, mindent kifényesítettünk, elkészült a sok finom és szép sütemény, margaréta, berendezhettük a tornatermet.

A 35 fős küldöttség Celano és Avezzano városából érkezett, ők a Filippo Cavasinni hadnagy emlékét őrző Városi Emlékbizottság tagjai. Eljött hozzánk a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója: Gian Luca Borghese, az I. Kerület Alpolgármestere: Varga Antal és a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium olasz nyelvet tanuló diákjai. A kulturális találkozó elsődleges célja az volt, hogy megismerhessük a Budapesten nyugvó Filippo Cavasinni hadnagy történetét az “Elfelejtett Hadnagy” című könyvön keresztül. A valóságon alapuló regény írója Mario Cantoresi úr személyesen adta át mindenkinek a könyvet.

Másnap ellátogattunk a hadnagy sírjához is, megemlékeztünk a városunkban nyugvó olasz katonákról. Az esemény, túl az emlékeken a békéért való elköteleződésünk szükségességét húzta alá.

Az író ezt a levelet küldte nekünk:

A Kosztolányi Dezső és a Szent Gellért Gimnázium tantestületének és a csodálatos diákoknak, akiket megismerhettem a legszebb emlékek biztosan azok, melyek az ember szívét melegséggel töltik el, de ami maradandó az más. Azok még inkább megpecsételnek, mert világosan érezzük, a belefektetett fáradtsággal együtt, hogy hová is érkeztünk el. Főleg a legutóbbi emlék kitörölhetetlen. Nektek köszönhetően élhettük meg és sosem fogjuk elfelejteni.

Szívélyes üdvözlettel: Mario Cantoresi

Eljöttek a Galileo Galilei Gimnázium és a Benedetto Croce Gimnázium igazgatói és a jövőben  diákcsere kapcsolatot szeretnének létesíteni iskolánkkal. Kosztolányi Dezső szavai mellyel Bodor Eszter igazgatónő fogadta őket egészen biztosan beigazolódnak majd:

...Lélek csak az ember a többi 
emberek lelkében, 
törékeny gondolatokból faragott, 
száztitkú, halovány emlék, 
mely néha a fellegekig magasul. 
Légy méltó e testvér 
áhítatos várakozására 
s remegjen által a tudat, 
hogy most történhet valami, 
ami még nem volt, 
mióta áll a világ.

Mi is köszönjük a látogatást! Fényképek itt lehet megnézni.

Erhardt Emese (olasz tanár)

Ad Emese Erhardt,
a tutto il corpo insegnanti dei Licei Kosztolanyi e Szent Gellert
a tutti i meravigliosi ragazzi che ho conosciuto 
*******
Sicuramente i ricordi più belli sono quelli che ci accarezzano il cuore, ma quelli che restano dentro sono ben altri.
Sono quelli che ci segnano di più, perché ci danno la netta sensazione, quasi corporea, di tutta la fatica che abbiamo fatto per arrivare film dove siamo arrivati adesso.
Soprattutto l'ultimo ricordo è quello incancellabile.
Noi tutti l'abbiamo vissuto grazie a voi, non lo
dimenticheremo mai.

Con affetto infinito, Mario Cantoresi