Oláh György jubileumi ülés

A KÉMIAI NOBEL-DÍJAS OLÁH GYÖRGY ÜZENETE

 

„Kémia: A sokoldalú központi tudomány” a kémiai Nobel-díjas Oláh György üzenete címmel ünnepi gyűlést tartott a Magyar Kémikusok Egyesülete Oláh György születésének jubileumi évfordulója, valamint „Életem és a mágikus kémia” című könyvének bemutatása alkalmából élete és a mágikus kémia iránt érdeklődő fiatalok számára. A Kosztolányi Dezső Gimnáziumot a kémia iránt elhivatott diákok csoportjával Weiszkopfné Kövesközi Zsuzsa kémia szakos tanár képviselte.

Oláh György (1927-2017) élete és munkássága

Oláh György 1927. május 22-én született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a budapesti Piarista Gimnáziumban végezte. Ezután a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult kémiát, és 1949-ben doktorált. A következő években az egyetemen tanított. A szerves kémia érdekelte különösen, és a szerves kémia legrangosabb magyarországi professzorának, Zemplén Gézának kutatási asszisztense lett. Az 50-es években publikálni kezdett, már első tanulmányai nemzetközi érdeklődést váltottak ki. 1954–1956 között a szerves kémia tanszék vezetője és az MTA újonnan létrehozott Központi Kémiai Kutatóintézetének társigazgatója volt.

1977-től Kalifornia államban él, ahol a Dél-Kaliforniai Egyetemen (University of Southern California) tanít. Még 1977-ben kinevezték az egyetem Szénhidrogénkutató Intézetének tudományos igazgatójává. 1991 óta a Los Angeles-i Loker Szénhidrogénkutató Intézet igazgatója. Kutatásainak legjelentősebb eredményét a karbokationok kutatásával érte el, szupersavak segítségével alacsony hőmérsékleten előállította a karbokationokat, és tanulmányozta szerkezetüket, tulajdonságaikat. E területen végzett munkájáért a Svéd Tudományos Akadémia 1994-ben kémiai Nobel-díjjal jutalmazta. 2001-ben Corvin-lánc, 2002-ben Bolyai-díj kitüntetésben részesült. 2005-ben American Chemical Society Priestley-éremmel tüntette ki. 2006‑ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést. 2006 óta Budapest díszpolgára. 2011-ben Széchenyi-nagydíjat kapott.

Az ünnepi gyűlésről

Az ünnepi összejövetelt 2017. március 8-án (szerdán) a Magyar Kémikusok Egyesülete és a Better Kiadó rendezte Oláh György születésének jubileumi évfordulója, valamint „Életem és a mágikus kémia” című könyv bemutatása alkalmából. Az előadásokat a mágikus tudományág iránt érdeklődő fiatalok számára szervezték. Többek között szó volt a tudós életéről, munkásságáról, hivatásáról és csodatételeiről.
A gyűlésen Prof. Dr. Náray-Szabó Gábor megnyitójaként elmondta, hogy milyen vonatkozásokban ismeri, illetve van kapcsolata a tudóssal, valamint, hogy hogyan emelte be a nemzetközi kémiai vérkeringésbe a magyar kémiát a Nobel-díjas. Dr. Nagy Ferenc elsősorban a kémikus személyiségét emelte ki, beszélt a társadalomban és a családjában betöltött szerepéről, és annak fontosságáról. A rendezvény legvégén Dr. Murányi Zoltán, az egri Eszterházy Károly Egyetem tanára érdekes kísérletekkel kápráztatta el a nézőket.

Az előadás nagy sikert aratott. Szép számban érkeztek a középiskolás diákok, még a vidéki városokból is. Úgy érezzük, méltóképpen megünnepeltük e nemes tudós munkásságát, aki életének 89. évében az előadás napján elhunyt. Nyugodjék békében!

 

Barna Nikolett, Juhász Balázs, Milu Alexandra Edit

10.c osztályos tanulók