Békeháló 2014 - Szeged

Békehálós találkozó Szegeden

Idén ősszel a Kosztolányi Dezső Gimnázium 6.-osai ellátogattak Szegedre, hogy előadhassák színdarabjukat a segítségnyújtás fontosságáról. Páran a nagyobbak közül velük tarthattunk. Korán reggel mindenki összegyűlt az iskola előtt, majd körülbelül két-három órás utazás után megérkeztünk Szegedre, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumba.

Ott a modern technikának köszönhetően Skype-on beszélhettünk Marcoval, a Békeháló egyik legaktívabb tagjával. Elmesélte nekünk, hogy mennyi helyen jártak az elmúlt évben, mennyi embernek tudtak segíteni egy kis összefogással, például Jordániában a szír menekültek táborában élő gyerekeknek. A Pestről érkezett diákok sorban elmesélték, hogy merre jártak, mit csináltak eddig Békeháló keretein belül. Egy kis pogácsa és süti majszolása után (amit Szeged lakosai adományoztak) a kisebbek egy kalandos városnézésen vehettek részt.

Mi, nagyok az iskolában maradtunk és az iskolapszichológussal, és több tanárral együtt beszélgettünk a konfliktuskezelés módszereiről, a békéről, a háborúkról. Közösen gondolkodtunk egy-egy vitahelyzet legjobb megoldásain, majd párosával terepmunkát végeztünk. Meg kellett kérdezni „az utca emberét”, hogy tudja-e merre vannak ma is háborúk, lehetnek-e bármilyen hatással ránk, esetleg gondolkodott-e már megoldásokon, hogy hogyan lehetne elkerülni a nemzetközi összeütközéseket.

A terepmunka után megbeszéltük tapasztalatainkat, majd amikor a kisebbek is megérkeztek, elindultunk hazafelé.

Nagyon tetszett ez az összejövetel, mert sok új embert, új gondolatot, új véleményt és új látásmódot ismerhettünk meg egymástól. Érdemes volt elmenni ezért Szegedig.

Vránics Irén 12.b.

A 6 osztályosok tollából:

„A résztvevők az idén is a béke fontosságára, a toleranciára az erőszakosság elítélésére szerették volna felhívni a figyelmet. Mi a tavalyi Kosztolányi Gálára készült produkciónkat mutattuk be a programon. Előadásunk arról szólt, hogy hogyan segíthetjük egymást a mindennapi életben. … Bárcsak mindenhol béke lenne a világon! Azon gondolkodtam, hogy a világ országaiban mindenhol sokféle ember él együtt, de ettől még nincs háború. A Föld nagyobb részén békességben élnek egymás mellett az emberek, akkor Szíriában miért nem tudnak? Erőszakkal senkinek nem volna szabad ráerőltetni a másikra az akaratát. A szegediek megmutatták nekünk az iskolájuk környékén látható szobrokat, templomot. Jó volt megosztani egymással a gondolatainkat. Mindenkinek köszönöm a kirándulást és az élményt!”

„Nekem az egész nagyon tetszett, főleg, amikor a nagy templomban voltunk, ha jól emlékszem a Dómban, mert akkor a legtöbben megmutatták a komolyabb oldalukat. A Skype hívásról meg csak annyit, hogy jó tudni, hogy segítenek akiknek szüksége van rá! Én szoktam segíteni amennyire tudok, hogy a hajléktalanoknak adok valami péksüteményt vagy 500 forintot.”

 

További képek itt.