Ökonap

"Iskolánkban a szombati munkanapot az öko jegyében töltöttük.
Diákjaink és tanáraink színvonalas előadásokat tartottak a fenntarthatóságról, a fizika szerethetőségéről, a mindannyiunkat érintő globális problémákról.
Néhány osztály külső helyszíneken "ökózott", így voltak,  akik kirándultak vagy megtekintettek egy érdekes öko-design kiállítást."

Dr. Mihókné Bartha Katalin

"Iskolánk az idei tanévben pályázta meg először az Ökoiskola címet. Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek a különböző tantárgyak tananyagainak elsajátítása mellett megismerjék a fenntartható fejlődés fogalmát és kialakuljon bennük az a gondolkodás és tudatos cselekvés ami megvédi a természeti a kulturális és a gazdasági értékeinket az utókor számára.

2015. december 12-re terveztük azt az Ökonapot, ahol a lehető legtöbb információt illetve előadást próbáltuk biztosítani a gyerekeknek, részben előadók által és természetesen interaktívan is. Minden osztálynak 3 órát tartott a program és minden órában az osztály megfelezve 2 programcsomag közül választhatott. Több meghívott előadónk közül szeretnénk kiemelni Monostori-Kalovits Márk előadását, aki NoPack Kft. alapítója, elsőként nyitott olyan boltot Budaörsön ahol csomagolásmentes árukat forgalmaz. Dr. Major Jenő  az Országos Kémiai Biztonsági Igazgatóság főtanácsosa Mindennapi mérgeink című előadása rávilágított, hogy a mindennapokban használt vegyszerek, tisztítószerek de akár a szennyezett levegő belélegzése is milyen veszélyt jelentenek az egészségünkre.

Dr. Füzi Rita egészségfejlesztő-koordinátora BFKH II. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztályának képviseletében a helyes kézmosás fontosságára tanította a diákokat. A gyerekek a gyakorlatban is kipróbálhatták azt az UV lámpás készüléket, amely a kézmosás után mutatta meg, melyek a kezünk kevésbé jól megmosott részei. Diákjaink közül is többen készültek érdekes előadással, kísérletekkel. 2015 a fény éve, ezért hallhattunk tőlük világító élőlényekről, az élőlények fényérzékeléséről, a sarki fényről, a fényszennyezésről, illetve a gyerekek optikai kísérleteket végezhettek el.

Az alagsorban filmvetítés és tárlatvezetés volt a program szintén a fény témakörében. Fizika szakos kollégánk vezetésével a gyerekek egyszerű otthon is végezhető fizikai kísérleteket próbálhattak ki. A vízlábnyom címet viselő előadásban pedig kiderült nem csak közvetlenül használunk fel sok vizet a mindennapi tevékenységeink során, hanem az általunk használt, fogyasztott termékek előállításához is nagyon sok víz fogy.
A jó hangulatban és hasznosan töltött délelőtt során sok új ismerettel és gyakorlati tudással gyarapodtunk!"

Reider Mónika