Látogatás az Emberi Erőforrások Minisztériumába

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara és az EMMI közösen írt ki szeptemberben egy középiskolai kreatív pályázatot "Tudsz Jobbat!" címmel, aminek az egyik kategóriája a Jövő Iskolájának az elképzelése volt. A kiírásból kiderült, hogy ez egy országos pályázat ahol bemutathattuk álmaink iskoláját. Leírtuk azt, hogy milyen környezetben, milyen eszközökkel szeretnénk tanulni és azt, hogy az iskola hogyan tud legjobban segíteni céljaink elérésében.

Erről a témáról hasonlóan gondolkodott a Kosztolányi Gimnázium 10.a osztályából verbuválódott „Miénk a jövő!” csapat, név szerint: Brenner Dominik, Blum Norbert, Dardor Maja, Malatinszky Adél és Palkó Sára valamint felkészítő tanárunk Weiszkopfné Kövesközi Zsuzsa. A nagyon közeli határidő ellenére beneveztünk és elkészítettük versenymunkánkat, mely megnézhető az alábbi helyen: https://youtu.be/cgeaHn1FJUc

Nagy örömünkre elnyertük az első helyezést. Győztes ötletünket a II:Versenyképes Oktatás Konferencián a nagyközönséggel is megoszthattunk. Az egyik nyereményünk egy látogatás volt az Emberi Erőforrások Minisztériumába, amire 2016. 01. 10-én került sor.

A minisztérium előcsarnokában mindannyiunk érdeklődését azonnal felkeltette egy szerkezet - úgynevezett „páternoszter” – amit mi diákok még soha nem láttunk előzőleg. Jónéhány kört megtéve szórakoztunk üres perceinkben, annak ellenére, hogy ez csak egy lift. A látogatást egy beszélgetéssel indítottuk az Oktatási Államtitkárral, Palkovics László úrral. Itt megbeszéltük, hogy ki hol akar tovább tanulni, milyen tervei vannak a jövőjével kapcsolatban. Az államtitkár úr is beszélt pályája kezdeteiről majd kérdéseket tehettünk fel neki. A válaszokból kiderült milyen változtatásokat terveznek a jövőben az oktatás területén.

Ezt követően megismerkedtünk a Felsőoktatási Főosztályon a kiválóság- és tehetséggondozással valamint a felsőoktatási felvételi eljárás alapvető szabályaival és ezek változásaival, a hallgatói támogatások és ösztöndíjak rendszerével. Mindannyian megkaptuk a „Felvi tájoló” könyvet, amelyben a felsőoktatási felvételikről, ponthatárokról, képzésleírásokról és még sok másról olvashatunk. A felsőoktatást követően becsatlakozhattunk egy közoktatási beszélgetésbe, ami során a minket jobban érintő változtatásokról és az érettségi pontos menetéről tudtunk tájékozódni.

Összefoglalva, emlékezetes napot töltöttünk az Emberi Erőforrások Minisztrériumában. Rendkívül szívélyes volt a fogadtatásunk, gazdag programkínálattal vártak bennünket, és jóhangulatú beszélgetések részesei voltunk. A mellékelt képeket Todoroff Lázár készítette.

Blum Norbert, 10.a